Forţele navale britanice vor trimite un port-avion în Golful Persic

Forţele navale britanice vor trimite un port-avion în Golful PersicForţele navale britanice vor trimite în primăvara lui 2008 un port-avion în Golful Persic, dar şi în Oceanul Pacific şi Marea Roşie, a anunţat vineri Ministerul Apărării, citat de AFP.

Această misiune a fost programată în urmă cu mult timp şi "nu are absolut nicio legătură cu Iranul", a precizat un purtător de cuvânt al ministerului, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Teheran şi ţările occidentale pe tema dosarului nuclear iranian.

Operaţiunea Orion 08 prevede dislocarea port-avionului Illustrious, a contratorpilorului Edimburgh şi a fregatei Westminster, dar şi a două dragoare de mine şi a trei nave de susţinere, a precizat ministerul. Purtătorul de cuvânt a adăugat că această misiune este prevăzută de un an sau doi.

"Forţele Navale Regale trimit în mod regulat grupuri navale în lume. Aceste misiuni permit Forţelor Navale Regale să îşi verifice capacităţile operaţionale independente în oricare ocean al lumii. Aceasta îi oferă prilejul de a-şi consolida relaţiile şi interoperabilitatea cu forţele navale aliate în propriile ape", a precizat ministerul.

Prezenţa navelor britanice în regiune, în primăvară, "ar putea coincide cu o perioadă crucială în confruntarea dintre Occident şi Iran", scrie vineri Daily Telegraph, care menţionează această misiune chiar pe prima pagină, adăugând că "primăvara (lui 2008 n.r.) este considerată de către experţi ultima ocazie a preşedintelui (american) George W. Bush de a ordona atacuri împotriva programului nuclear iranian".

sursa : mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.