În Marea Britanie, austeritatea afectează cooperarea NATO ‎


Decizia surprinzătoare a Marii Britanii de a renunţa la achiziţionarea avionului american de vânătoare şi bombardament F-35 din a cincea generaţie (Joint Strike Fighter – JSF) provoacă seisme în Europa şi în relaţiile transatlantice.
După mai multe luni de ezitare, premierul David Cameron a optat pentru o variantă mai ieftină a avioanelor de vânătoare ce vor dota în viitor marina regală. Această decizie e de natură să deterioreze nu numai relaţia Marii Britanii cu Statele Unite, dar şi cu Franţa, scrie Le Monde. Avionul JSF, produs de Lockheed Martin, va costa contribuabilul american cel puţin 1500 miliarde de dolari în 50 de ani, după datele publicate în martie de Pentagon. Planul este de a fabrica 6000 de superavioane, dintre care jumătate destinate exportului. Marea Britanie era printre principalii cumpărători, cu o comandă iniţială de 150 de aparate, dar acum se vorbeşte neoficial despre reducerea acestei comenzi la 50.
Cele două portavioane britanice ar fi trebuit dotate, după un plan din 2010, cu avioane F-35C, dar şi costul acestor aparate catapultate a crescut, până la 2,5 miliarde euro, şi termenul de livrare a fost prelungit, până în 2023. Între timp, Marea Britanie se va vedea fără avioane militare cel puţin până în 2020, când trebuie să lanseze portavionul HMS Queen-Elizabeth. Decizia de achiziţionare a avioanelor F-35C fusese luată de guvernul britanic – scrie Le Monde – încă din 2010, premierul aflat pe atunci la început de mandat acuzându-i pe foştii guvernanţi laburişti de dotarea armatei cu avioane “incapabile să ţină pasul cu partenerii noştri în domeniul tehnicii militare, Statele Unite şi Franţa”. Acest avion catapultat fiind compatibil cu aparatele franceze Rafale, cumpărarea lor de către britanici a fost considerată sigură după tratatul semnat în decembrie 2010 de David Cameron cu fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care vorbea despre “capacitatea de desfăşurare a unei forţe aeronavale integrate franco-britanice”.
Acum, JSF seamănă discordie în Europa, experţii militari francezi cerând ca disputa cu America, despre avioanele ultracostisitoare pe care le impune aliaţilor europeni, să fie ridicată în cadrul NATO. Scenariul optimist al unui oficial francez din industria apărării este următorul: “În 2020 ţările dotate cu avionul JSF nu vor mai avea resurse, iar Franţa şi Germania vor fi singurele ţări din Europa capabile să investească în proiectarea unui nou avion”.
Tudor Lavric

…   

În Marea Britanie, austeritatea afectează cooperarea NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.