Marea Britanie doreste o portiune imensa din Atlanticul de Sud

Dupa ce Rusia s-a proclamat stapana pe circa 1,2 milioane de kilometri patrati din Oceanul Arctic, Marea Britanie planuieste sa puna mana pe o portiune imensa din Atlanticul de Sud, informeaza The Guardian.

Daca Londra va face o cerere oficiala in acest sens, ar fi o sfidare grava a tratatului Antarctic din 1959, semnat inclusiv de Marea Britanie. Potrivit tratatului mentionat, menit a pune capat numeroaselor dispute teritoriale din zona, statele semnatare nu au dreptul sa anexeze noi teritorii din Atlanticul de Sud.

Cele cateva sute de mii de kilometri patrati dorite de britanici se intindi in jurul indelung disputatelor insule Falklands, Ascension, Rockall si Georgia de Sud, toate aflate in Atlanticul de Sud. O dominatie britanica asupra acestor teritorii ar starni nemultumiri in randul statelor sud -americane, in frunet cu Argentina,  stat care inca doreaste recuperarea Malvinelor.

Miza o constituie gazele naturale sui petrolul de sub fundul oceanului, care, desi foarte greu de extras din cauza adancimii mari a apelor, constituie un puct de atractie important in contextul viitoarei crize astfel de zacaminte.

sursa : Evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.