Marea Britanie, obligata sa publice informatii secrete primite de la SUA intr-un caz de tortura

Conform unei hotarari judecatoresti a Inaltei Curti, Guvernul britanic trebuie sa publice materialele secrete ale Statelor Unite in cazul presupuselor torturi la care a fost supus Binyam Mohamed, fost detinut la Guantanamo Bay, scrie The Telegraph.

Ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband a declarat ca Guvernul va face apel impotriva hotararii survenite in ciuda avertismentelor ca o astfel de decizie ar putea pune in pericol securitatea nationala a Regatului Unit. Domnul Miliband a afirmat in fata instantei ca publicarea unor date secrete ar putea periclita relatiile dinte Marea Britanie si SUA, putand conduce la o scadere in schimbul de informatii confidentiale dintre cele doua tari.

Tribunalul a respins acest argument, precizand ca opinia publica manifesta un interes "coplesitor" in aflarea adevarului.

Domnul Mohamed a fost eliberat in acest an dupa ce a petrecut sapte in custodia autoritatilor americane, dintre care patru in tabara de detentie de la Guantanamo Bay. Ca rezident britanic, acesta isi sustine nevinovatia afirmand ca dovezile impotriva sa au fost obtinute prin tortura.

Marea Britanie, obligata sa publice informatii secrete primite de la SUA intr-un caz de tortura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.