Planul Regatului Unit de a ocoli un acord pe tema Brexitului riscă să aibă consecințe grave

Guvernul britanic plănuiește o legislație care ar submina ultima versiune a acordului pe tema Brexitului la care s-a ajuns în octombrie. Demersul amenință să perturbe actualele negocieri comerciale dintre UE și Regatul Unit, care ar urma să se reia marți, la Londra, potrivit Financial Times.

Susținătorii Brexitului se tem că acordul de retragere, care prevede un protocol menit să împiedice revenirea la o frontieră dură în Irlanda de Nord, ar face imposibilă suveranitatea reală a Regatului Unit, din cauză că Londra este legată de Bruxelles prin domenii importante, precum ajutorul de stat și politica vamală. Părând să sporească tensiunile dintre cele două părți, David Frost, negociatorul-șef din partea Regatului Unit, a promis la sfârșitul săptămânii trecute că Regatul Unit nu va deveni un ‘stat-client’ al UE convenind un acord comercial care ar include niște așa-zise ‘clauze-marjă’ de acțiune care să stabilească niște reglementări și niște standarde valabile pentru ambele părți, citează Rador.

Care sunt obiecțiile guvernului Regatului Unit?

Este vorba despre două aspecte-cheie ale protocolului revizuit cu privire la Irlanda de Nord pe care, anul trecut, Johnson le-a convenit cu liderii UE. Primul este Articolul 10, care prevede că legea UE cu privire la ajutorul de stat se va aplica în Regatul Unit produselor comerciale din Irlanda de Nord. Asta înseamnă că guvernul britanic este obligat să anunțe Bruxelles-ul cu privire la orice decizie de stat care ar putea afecta afacerile din regiune – o eventuală obligație cu grave urmări, despre care susținătorii Brexitului afirmă că este incompatibilă cu o deplină suveranitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.