Regina Elizabeth, o străină în propria ţară

Ocupă Tronul Marii Britanii de 55 de ani, dar a asistat la atâtea schimbări încât pare să conducă ţara de secole. Anglia din 2007 este atât de diferită de cea a anilor ’50 încât gândul că este condusă de aceeaşi Regina Elizabeth a doua pare de-a dreptul ciudat. Poate fi însă domnia Majestăţii Sale considerată un succes deplin?

În perioada în care stră-stră-bunica sa, Regina Victoria, ocupa Tronul, Marea Britanie a devenit cea mai mare putere a lumii. Odată ce actuala Regină a preluat puterea acest titlul parcă s-a evaporat. Anglia nu ieşit victorioasă din Cel de-al Doilea Război Mondial, iar lupta împotriva lui Hitler a ruinat-o financiar. Astfel că Elizabeth a doua a luat în primire un regat aproape ruinat. Viaţa unei familii obişnuite din Anglia anilor ’50 ar putea părea aspră chiar şi pentru naţiunile defavorizate ale lumii.

Puţini îşi permiteau o sticlă cu alcool, mâncarea dintr-un restaurant era groaznică, vacanţele în străinătate nu puteau fi considerate decât un lux, un sfert din casele britanicilor nu erau îngrijite după standardele sanitare normale, cuplurile nefericite aşa rămâneau, doar dacă nu doreau să treacă printr-un divorţ umilitor şi scump. În primii 25 de ani de când Elizabeth a primit coroana, era absolut normal ca o femeie să primească mult mai puţin decât un bărbat pentru aceeaşi muncă şi efort depus. La fel cum erau multe slujbe la care o femeie nu putea decât să viseze. Iar căsătoria era de nenumărate ori un chin pentru o reprezentantă a sexului slab. Lucrurile s-au schimbat acum şi ar fi nedrept ca reuşitele să nu fie recunoscute….
articol complet la Antena3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.