Anglia este tărâmul pe care mulţi români l-au ales pentru a-şi face un viitor, iar Londra este oraşul unde fiecare – simplu muncitor sau economist cu studii superioare şi experienţă – şi-a găsit locul lui.
Au trecut prin vremuri grele, lovindu-se, până acum doi ani, de discriminare şi multe uşi închise. Nu au renunţat, însă, iar cei mai mulţi dintre românii care au ales să muncească în Londra pot spune că au reuşit.
Poveştile lor au început la ştirile Kanal D.
La cei 22 de ani pe care îi are, George Huşanu poate fi considerat mult prea tânăr pentru a lua drumul străinătăţii în căutarea unui trai mai bun. A muncit deja trei ani în Italia, iar acum a ajuns în Anglia. Este hotărât să fie propriul patron, dar acasă, în ţara unde s-a născut, nu la mii de kilometri distanţă de Vaslui, oraşul din care a plecat.
Povestea lui George Huşanu în Regat a început acum patru luni. Un prieten din copilarie, angajat într-un alt fast-food, l-a chemat să muncească într-un restaurant. Nu a stat prea mult pe gânduri atunci când a trebuit să plece de la locul de muncă din Vaslui, pentru a lua drumul Angliei.
Departe de mama care îi pregătea în fiecare zi mic-dejunul, George are încredere doar în el şi în prietenul său atunci când vine vorba de mâncare. Lucrează în domeniu şi ştie la ce tertipuri apelează mulţi proprietari de restaurante pentru a-şi creşte profitul. Aşa că, merge în fiecare dimineaţă, în restaurantul în care lucrează Andrei şi, pentru numai câteva lire, primeşte un mic-dejun copios, pregătit ca la mama acasă.
Pentru că prietenul din copilărie i-a deschis drumul printre străini, George poate spune că a început bine. Restul, însă, a depins numai de el. Nu îi plac englezii pentru că, spune George, sunt falşi. Le zâmbesc în faţă lui şi altor români, dupâ care “vorbesc urât despre tine."
Angajatorul asigură cazarea pentru George şi colegii lui. Câteva garsoniere, amenajate deasupra restaurantului. Ce a găsit aici, însă, nu seamănă cu dormitorul de acasă. “ Nu erau condiţii de trăit. Am schimbat perdele, am dat cu var, am reparat, căci aşa este românul. Am venit aici să strângem bani, nu să cheltuim, dar încercăm să facem să fie, cât de cât, ca acasă."
În pragul Sărbatorilor, George simte mai mult lipsa familiei. Faţa i se luminează atunci când vorbeşte la telefon sau pe internet cu cei dragi. Dar nu se gândeşte, însă, să se întoarcă definitiv acasă. Are planuri mari.
….http://www.evz.ro/dmain/article/880608/Romanii-Londrei/?id_domain=32