Cosmarul lui Andrei, românul din Marea Brtanie, dupa Brexit

0
1436

Andrei lucreaza in UK. Brasoveanul e unul dintre sutele de mii de romani atrasi de eldorado-ul britanic, dat la liber acum cativa ani. A plecat din tara in 2009, unde a lucrat ca bucatar si ospatar. Meserii bune, unde se castiga bani. Insa lirele Londrei au fost mai ademenitoare, ca si sansa unui nou inceput, la 26 de ani. L-a tras dupa easi prietena, care lucra la un mare hotel londonez. Cei doi au ceva vechime in Marea Britanie, contracte de munca, stau cu chirie si isi platesc regulat darile la stat. Insa statul britanic e in schimbare, nu de mult a inaintat divortul de UE. Se teme Andrei de Brexit? Oarecum.

Caci daca cetatenii Uniunii Europene vor avea nevoie de permise de munca in UK, cum a propus saptamana trecuta ministrul de interne britanic Amber Rudd, efectele acestei masuri s-ar putea face simtite nu numai asupra celor nou-veniti.

Andrei a fost vara asta in tara, la rude si prieteni. Primul lucru simtit, in comparatie cu alti ani, a fost caderea lirei in raport cu leul, la cursul de schimb. Asa ca a cheltuit mai multi bani. A contat mai putin, caci castiga bine, la noua firma de constructii feroviare la care s-a angajat.

Daca lucrurile nu se schimba, „totul e OK”, vorba lui. Daca nu, incepe cosmarul birocratic, si nu numai. Contractele pe termen limitat fac si ele parte din strategia firmei, iar daca pentru fiecare reinnoire de contract e nevoie de un permis de munca, acest lucru l-ar putea deranja pe angajator, pe termen lung. L-ar putea face sa prefere lucratori autohtoni sau proveniti din fostele colonii britanice, ale caror acte sunt „beton”.

protest-romani-uk-channel4 romanian_workers_349483k
Cetatenii UE, la randul lor, ar putea fi nevoiti sa ceara permise de munca, pentru a lucra in UK. Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a propus un astfel de sistem de limitare a imigratiei in Marea Britanie. Activistii pro-Brexit ii supun pe politicienii din UK la mari presiuni in ceea ce priveste limitarea imigratiei in tara, acestia nu au cazut insa la un acord.

mai mult la :  www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.