Ideea ca Marea Britanie să iasă din UE ESTE O NEBUNIE – Tony Blair

Fostul premier britanic Tony Blair a susținut luni, la Londra, în fața Confederației patronale britanice CBI, o pledoarie în favoarea unei Europe reformate și a unei Marii Britanii pe deplin angajate în Uniunea Europeană (UE), informează cotidianul francez Les Echos, citat de Agerpres.

‘Rezultatele alegerilor europene sunt importante’, a afirmat fostul premier britanic, calificându-le drept ‘un apel la trezire adresat Europei și Marii Britanii’.

Potrivit lui Blair, ‘logica Europei este mai solidă ca oricând: aceasta nu mai este pacea, ci puterea’. Cu toate acestea, rezultatele partidelor populiste la ultimele alegeri ‘nu pot fi ignorate’. Mecanica federalistă nu trebuie să anuleze faptul că, pentru majoritatea europenilor, ‘prima politică pentru țara lor este cea națională și nu cea supranațională’.

Prin urmare, prima sarcină a oamenilor politici europeni este să ‘reformeze instituțiile pentru a le apropia de cei pe care îi guvernează’. Consiliul European trebuie să fixeze obiective de schimbare a UE ‘clare, puternice și pe înțelesul popoarelor din Europa’. Europa trebuie apropiată de cetățeni, prin concentrarea asupra unor ‘proiecte care pot fi evaluate și care îi vizează pe oameni și nivelul lor de trai’.

 

CITITI SI: David CAMERON: Marea Britanie VA IESI din UE, dacă JUNCKER va deveni preşedinte al CE

În ‘manifestul’ său, Tony Blair propune un ‘deal explicit’: reformele structurale pot fi compensate prin mai multă flexibilitate fiscală și o politică monetară mai flexibilă, printr-o întărire a pieței unice și punerea accentului pe comerțul internațional.

În opinia lui Blair, ideea unei Marii Britanii care să iasă din UE ‘este o nebunie’. Potrivit fostului premier, este absolut necesar ca țara sa ‘să fie lider în schimbarea UE’. ‘Nu există miză mai mare’, conchide Blair.

În contextul în care alegerile pentru funcția de președinte al Comisiei Europene sunt în toi, Tony Blair a spus în mod clar că nu este interesat de această funcție. Potrivit unor apropiați ai săi intervievați de Financial Times, Blair nu ar fi interesat nici să-i succeadă lui Herman Van Rompuy la președinția Consiliului European.

 

 

Ideea ca Marea Britanie să iasă din UE ESTE O NEBUNIE – T

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.