GÂNDUL LUI CRISTOIU. De la Traian Horia, din Marea Britanie: În Anglia, de Paști muncesc românii și musulmanii

Reportajul lui Traian Horia, corespondentul nostru la Londra, despre Paștele celor plecați la muncă în Anglia, are valoarea unui medicament menit să taie greața provocată de dulcegăriile pro-diabet din atmosfera publică de la noi.

„La Paştele românilor britanici te simţi inspirat de Dumnezeu ca să-ţi inventezi masa. Miel din Noua Zeelandă, ceapă verde de Spania, panetone din Italia, curmale de Tunisia, ouă de găini care cotcodăcesc în engleză, un vin roşu (dublu) de Africa de Sud- chemi adică ţările la “conferinţă”.

Stomac, strat pe strat, civilizat, ordonat. Doar fiorul mistic să-ţi rămână în limba română. Te-anunţă cumva Time-Sheet-ul că munceşti de Paşti, te vrea un team-leader, un manager, vreo mamă britanică să vii la job? Perfect, ia-ţi picioarele la spinare şi pleci către servici- aşa o fi început şi Barack Obama înainte de a ajunge preşedinte al SUA. Mai greu îi va fi fost cu primii 50000 de paşi. Mâncare pentru pachet? Uite un pate din ficat de porc îngrășat în Uniunea Europeană, produs în Cehia pentru Marea Britanie. Costă aproape două lire, iar eticheta de produs te anunţă că pateul ăsta conține și brandy, coniac franţuzesc. Eventual, dacă mănânci la pauza ta de prânz vreo 10 pateuri cu brandy, ai ocazia să te ridici de la masă și sătul, și beat. Dacă ar inventa ăștia și-un desert care să conțină nicotină, ai economisi inclusiv țigările.

Vine Paştele, iar tu eşti la Londra, te uiţi în jur, vezi lucruri şi ridici din umeri. Te întrebi ce cauţi acolo. Mai frecvent, însă, te întrebi ce nu cauţi acolo. Unora din ţară le curg balele când îi înjură pe cei din “diaspora”- burjuii ăia din Anglia care sunt plini de bani, aroganţi, şofează „aspiratoare de gagici” pe 4 roţi- marca Mercedes şi fumează cânepă indiană fiindcă Marlboro a devenit prea ieftin. Apoi mai sunt înjurăturile şi suspiciunile românilor englezi la adresa altor români englezi: la ultimele proteste anti-politicieni din Londra, oamenii au manifestat în trei parcuri diferite, a vrut fiecare miting propriu şi personal. Uneala vine la Paşti, iar restul- mai ales la români- e doar dezbinare şi e luptă.

mai mult la :  www.evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.